Posted on / in ανακοινώσεις

TA ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ Ε.Ι.Γ.

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ως Προέδρος του Ε.Ι.Γ. από τον Mάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα, θα ήθελα να κάνω μία μικρή αναδρομή για αυτά τα 20 χρόνια που γιορτάζουμε σήμερα.

Θα ξεκινήσω  από τον Απρίλιο του 1999, όταν η κ. Ρέννα Νέζου (ιδρύτρια και διευθύντρια της Βρετανικής Ακαδημίας Γραφολογίας) μας κάλεσε στο σπίτι της. Μαζευτήκαμε περίπου 30 άτομα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο γραφολόγων, πάνω στα πρότυπα των άλλων κρατών της Ευρώπης.

 Τον Μάιο του ίδιου έτους  καταρτίστηκε το καταστατικό του σωματίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ινστιτούτο Γραφολογίας» και εγκρίθηκε, βάσει της υπ’ αριθμ. 5661/99 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και η σφραγίδα του.

Στις αρχές του 2000 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των ιδρυτικών μελών του σωματείου για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου, με πρώτη πρόεδρο την κα Ρέννα Νέζου.

Το 2002 καθιερώθηκε ο κώδικάς δεοντολογίας, βάσει των αρχών που ακολουθούταν στα αντίστοιχα σωματεία των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Η διάδοση της γνώσης της Γραφολογίας στο ευρύτερο κοινό, ξεκίνησε και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, με διάφορες διαλέξεις, ημερίδες και σεμινάρια, τα οποία θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά:

Το 2002, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού, ο αείμνηστος Δημήτριος Βαλληνδράς μίλησε για τη «Χαρακτηριολογική σημασία των υπογραφών», η κα Ιωάννα Τζουρά αναφέρθηκε στη «Γραφή και παιδί», κι εγώ με την σειρά μου αναφέρθηκα «στην γραφή και τον συμβολισμό της».

Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκαν οι εξής ομιλίες:

Στον Κλαμπ της Εκάλης, η κ. Ρέννα Νέζου μίλησε με θέμα «Αναλυτική γραφολογία- Η Τυπολογία του Ανθρώπου».

Στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά, ο Δημήτριος Βαλληνδράς αναφέρθηκε για την «Συμβολή της αναλυτικής γραφολογίας στη δικαστική γραφολογία».

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου, μίλησα με θέμα «Τα οφέλη της γραφολογίας».

Και στη βιβλιοθήκη του Δήμου Νέου Ψυχικού, μίλησα με θέμα «Ιδιοσυγκρασίες και παιδικές γραφές».

Στο θησείο, στο χώρο των φίλων της φυσικής ζωής, έκανα μία ομιλία με θέμα την «Αναλυτική γραφολογία».

Το επόμενο έτος 2003, ο Δημήτριος Βαλληνδράς μίλησε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με θέμα «Η Δικαστική Γραφολογία στην Υπηρεσία της Δικαιοσύνης».

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ιδρύσαμε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και αρχίσαμε τα πρώτα μαθήματα γραφολογίας με συμμετοχή μιας  μικρής ομάδας ενδιαφερομένων. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε ένα τριετές πρόγραμμα σπουδών, Τα μαθήματα συνεχίστηκαν μέχρι το 2008. έκτοτε συνεχίσαμε σειρά  μαθημάτων μικρότερης διάρκειας με διαλέξεις στον χώρο μας, σε ένα πιο ελεύθερο σχήμα, με τον αρχικό μας σκοπό της διάδοσης, αλλά και διδασκαλίας της Γραφολογίας.

Το 2004, διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Athens Atrium, η πρώτη συνάντηση Ελλήνων και ξένων γραφολόγων, με ομιλητές τους Ρέννα Νέζου, Stefaan Lievens (καθηγητή του πανεπιστημίου της (Λιέγης) Gent, Βελγίου), την Εnza de Ρetrillo (καθηγήτρια γραφολογίας στο  πανεπιστήμιο Lumsa της Ρώμης) και τον  Δ. Βαλληνδρά (τότε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου). Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: «Η επιστημονικότητα της αναλυτικής γραφολογίας», «Δημιουργικό και καταστροφικό στρες», «Η γραφή και ή ένταση της».

Το 2005, ξεκινήσαμε δύο έρευνες: Η πρώτη για την αλλοίωση της γραφής λόγω ηλικίας, όπου πήραμε την άδεια από την Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να κάνουμε τις έρευνες στο Γηροκομείο Αθηνών και σε άλλα δημόσια γηροκομεία. Η δεύτερη αφορούσε τη μεταβολή της γραφής λόγω μειωμένης όρασης. Τη μεν πρώτη έρευνα δεν κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που μας είχαν ορίσει, η δε δεύτερη ακυρώθηκε διότι δεν μπορέσαμε δυστυχώς να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία των οφθαλμιάτρων.

Το ίδιο έτος έγιναν ενέργειες και επιστολές και γνωστοποιήσαμε την ύπαρξη του Ε.Ι.Γ. σε όλα τα Πρωτοδικεία της Ελλάδος, καθώς και στο Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το 2006, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις στο Rotary Club Αθηνών και Θεσσαλονίκης από εμένα, με θέμα την «Αναλυτική Γραφολογία».

Το ίδιο έτος μίλησα στην Ιωνίδειο σχολή Πειραιά με θέμα « την Γραφή των εφήβων».

Το 2007, με την συνεργασία του Γραφολογικού Ινστιτούτου Moretti, της Ιταλίας οργανώσαμε στο ξενοδοχείο Athens Atrium, πενθήμερο σεμινάριο αναλυτικής και δικαστικής γραφολογίας με τους καθηγητές Ρ. Cristofanelli και Εnza de Ρertrillo.

To 2008 έγινε εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος εξελέγη η κα. Μαριάνθη-Αντιγόνη Ιατρού-Βρυζάκη.

 

 

Το 2009, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με ειδικότητα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, με θέμα «Προσωπικότητα του παιδιού μέσα από τη γραφή και τη δυνατότητα αξιοποίησής της στον επαγγελματικό προσανατολισμό», με ομιλήτριες τις Ιταλίδες καθηγήτριες Vincenza de Ρertrillo και Αlessandra Μillevolte. Η συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα ξεπέρασε τα 400 άτομα.

Την επόμενη ημέρα, έγινε στο Ξενοδοχείο Αthens Atrium, ημερίδα με τις ίδιες καθηγήτριες δικαστικής γραφολογίας.

Την ίδια χρονιά η Φιλεκπαιδευτική εταιρία του Αρσάκειου διοργάνωσε στη Φωλιά του Βιβλίου, ημερίδα για την γραφολογία με συμμετοχή του Ινστιτούτου μας με θέμα «Οι εφαρμογές της αναλυτικής γραφολογίας, – συμβατότητα».

Το 2010 έγινε Σεμινάριο δικαστικής γραφολογίας με θέμα «Ανάλυση παθολογικών καταστάσεων του εγκεφάλου», με ομιλήτρια την κ. Ιωάννα Παντελαίου

Το 2011  έγινε ομιλία στο γυμνάσιο Αλίμου, με θέμα «Γραφή και έφηβος».

Το 2012 ξεκινήσαμε έρευνα για τη νόσο Alzheimer. Ήρθαμε σε επαφή με διάφορα κέντρα, με τα οποία συνεργαζόμαστε μέχρι και σήμερα, συλλέγοντας γραφές.

Το 2012, έδωσα διάλεξη στο Γυμνάσιο του Λαγονησίου με τίτλο «Γραφή, προσωπικότητα  και εφηβικές γραφές», και

στο Γυμνάσιο Αργυρούπολης διάλεξη, με τίτλο «Επαγγελματικός προσανατολισμός».

Το 2013, στο γυμνάσιο Παπάγου έγινε διάλεξη με τίτλο «Γραφή και  έφηβος».

Το 2014, σε συνεργασία με την Ιταλική Ομοσπονδία Γραφολογίας, έγινε  τριήμερο σεμινάριο με θέματα «Υπογραφή, τη γραφή των αριστεροχείρων και τη νευροφυσιολογία», με εισηγητές, τον καθηγητή γραφολογίας της Ιταλικής Αστυνομίας,  Gianluca Ferrari, την Καθηγήτρια του πανεπιστημίου Urbino Alessandra Milevolte και Αntonella Foi.

Στο Γυμνάσιο Χολαργού, έγινε διάλεξη με τίτλο «Γραφή – έφηβος».

 

Το ίδιο έτος, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη γραφή του Ν. Καζαντζάκη. Επισκεφθήκαμε ομάδα του Ε.Ι.Γ. το Ηράκλειο, Κρήτης και συλλέξαμε σχετικά στοιχεία από το Μουσείο Καζαντζάκη. Η εν λόγω έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Τη χρονιά εκείνη εκδόθηκε σε μετάφραση το βιβλίο της Roda Wieser, με τίτλο «Γραφή, Ρυθμός, Προσωπικότητα» κατόπιν αδείας του Πανεπιστημίου  Nancy της Γαλλίας.

Το 2015, πραγματοποιήθηκαν  ενημερωτικά σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς στο γυμνάσιο Παπάγου  και Χολαργού σχετικά με τη «Γραφή των εφήβων, ιδιοσυγκρασίες και συμπεριφορές» κλείνοντας έτσι την έρευνα που είχε ξεκινήσει από το 2013 με τις γραφές των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου.

Το 2016, διοργανώθηκε ενημερωτικό τριήμερο σεμινάριο αναλυτικής γραφολογίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών.

Την ίδια χρονιά, στο Μικρό Εργαστήριο Πολιτισμού Μυλωνά, στο Θησείο, με τίτλο «Επί γραφές: το σώμα της λέξης». Έγιναν διαλέξεις  όπου συμμετείχε το ΕΙΓ με   θέμα  Γραφή και επικοινωνία».

     Με την πρωτοβουλία του σωματείου υπαλλήλων της Τραπέζης Πειραιώς διοργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια στους υπαλλήλους της σχετικά με την Αναλυτική Γραφολογία.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Σάμου πραγματοποιήθηκε  ενημερωτικό σεμινάριο για τους  δικαστές, αστυνομικούς, και λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους  με θέμα: «Γραφολογικές πραγματογνωμοσύνες, γραφή και προσωπικότητα».

Το 2017, έγινε στον φιλόξενο χώρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, τριήμερο σεμινάριο δικαστικής και αναλυτικής γραφολογίας, με θέματα: «Βιομετρική ψηφιακή υπογραφή, τα πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού δικτύου ινστιτούτων εγκληματολογικών επιστημών» «Αλλοίωση της γραφής, συγγενικές γραφές, παθολογική γραφή». Εισηγητές ήσαν οι καθηγήτριες Αlessandra Millevolte, Antonella Foi και ο Γιατρός Γραφολόγος Guglielmo Antonutto,

Εκείνη τη χρονιά εγκαινιάστηκε και η Ιστοσελίδα του Ινστιτούτου

Δόθηκε επίσης μία ομιλία στο Πανελλήνιο Δίκτυο Συνειδητότητας (ΠΑΔΙΣΥ) με θέμα Γραφή και προσωπικότητα.

Το 2018, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη», στο θησείο έγινε ημερίδα με ομιλήτριες τις Ιταλίδες καθηγήτριες Αlessandra Millevolte και Silvia Lazzari με ειδικότητα την ψυχολογία, σχετικά με το θέμα «Το παιδί σάς μιλάει με τη γραφή του».

 

 

 

 

 

 

 

 

Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε η δεύτερη έκδοση του βιβλίου με τίτλο: «Γραφολογία: Η γραφή και η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου», της Μαρίας Καραβίας και Αλεξάνδρας Σιγάλα. (με την πρώτη έκδοση από το 2004)

     Και φτάνουμε στο 2019, όπου τον Ιούνιο διοργανώθηκε Ημερίδα στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, με τίτλο «Γραφοθεραπεία», από την εξειδικευμένη στο θέμα θεραπειών δυσγραφίας μέσω της γραφής Βελγίδας Klara Backs.

Την φετινή χρονιά ξεκινήσαμε με τους σπουδαστές του Ινστιτούτου έρευνα σχετικά με την παιδική γραφή συγκεντρώνοντας 70 παιδικές γραφές ηλικίας 8 ετών της ίδιας περιοχής και της ίδιας σχολικής χρονιάς. Αυτή η έρευνα θα συνεχισθεί και το 2020.

Με την ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΕΙΓ πραγματοποιήθηκε τις 7 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας, σεμινάριο από μένα και τον σύζυγό μου με θέματα : «Γραφολογία, εφαρμογές και τα οφέλη της, – Δικαστική Γραφολογία, – Επαγγελματικός Προσανατολισμός εφήβων και ενηλίκων».

Και στις 12 Δεκεμβρίου, στον χώρο Modus Vivendi, έδωσα διάλεξη με θέμα την «Αναλυτική Γραφολογία».

     Η πορεία του Ινστιτούτου ήταν συχνά δύσκολη αλλά και πλούσια σε εμπειρίες, γνώση, δημιουργίες σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Η προσφορά εργασίας των μελών ήταν πάντοτε αφιλοκερδώς.

Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες, δεν θέλω βεβαίως να παραλείψω τη σημαντική συνεισφορά των μελών του Ινστιτούτου με τις διάφορες μεταφράσεις θεμάτων γραφολογίας για το περιοδικό του Ινστιτούτου, που προσπαθούμε να εκδίδουμε σε τακτικά διαστήματα.

    Τελειώνοντας, θέλω μέσα από την καρδιά μου να πω ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους συνεργάτες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι.Γ, Ιωάννα Παντελαίου, Μαρία Καραβία, Μαρία Μαρκοπούλου και Σταματίνα Μαρματσούρη, στις προηγούμενες Προέδρους κυρίες Ρέννα Νέζου και Μαριάνθη-Αντιγόνη Ιατρού-Βρυζάκη, στον Επίτιμο Πρόεδρο, καθηγητή παλαιογραφίας κ. Αγαμέμνωνα Τσελίκα, που όχι μόνο εμπνεύστηκε το σκαρίφημα του σήματος του Ινστιτούτου που καθιερώσαμε, αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την συνδρομή του σε σημαντικά θέματα της πορείας του έργου μας.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω κάποια ακούραστα μέλη μας, που με τις άμεσες παρεμβάσεις τους συμβάλλουν ώστε η λειτουργία του Ε.Ι.Γ. να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και συγκεκριμένα:

  • την κα Ελένη Μεσίδη, που ετοίμασε τα μαθήματα εξ αποστάσεως,
  • την κα Μαίρη Μεγαλοοικονόμου, που ανέλαβε πρόσφατα τη διδασκαλία στο Ινστιτούτο, και ακολουθούν και άλλα μέλη που βοηθούν στο επιτελικό έργο για την εφαρμογή του σκοπού του Ε.Ι.Γ..
  • Και βέβαια, την εμπνεύστρια του Ινστιτούτου και πρώτη μας Πρόεδρο, κα Ρέννα Νέζου.

      Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και κλείνω με την υπόσχεση, ότι στα επόμενα χρόνια το Ε.Ι.Γ θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα για τη διάδοση της γνώσης και αναγνώρισης της Γραφολογίας, πάντα με τη δική σας βοήθεια, όχι μόνο γιατί η προσπάθεια αυτή αξίζει, αλλά και για να τιμήσουμε τη μνήμη της πρώτης μας δασκάλας αναλυτικής γραφολογίας, Άλεξ Ιατρού,(δασκάλα της κάς Ρέννας Νέζου και μητέρα της κάς Μαριάνθης Βρυζάκη Ιατρού) και του εμπνευστή μας, δασκάλου και υποστηρικτή μας αναλυτικού και δικαστικού γραφολόγου Δημητρίου Βαλληνδρά.